CLUBUL DE MEDIA PRO EUROPA
Str. B.P. Hasdeu Nr. 7 Bl. C2 Sc. B Ap. 4
Alba Iulia, jud. Alba, ROMANIA
Tel: 0740046535 Pers. cont. Nicodim BALOSIN

STATUT
(proiect)
I. Definire, scop, obiective si valori

ARTICOLUL 1
(1) CLUBUL DE MEDIA PRO EUROPA, numit în continuare PRO EUROPA , asociatie neguvernamentala conform Legii nr.21 din 1924, va functiona dupa prezentul statut în conformitate cu Ordonanta nr.26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociatii si fundatii.
(2) PRO EUROPA este persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial.
(3) PRO EUROPA este o asociatie neguvernamentala apolitica, umanista, pacifista.
(4) Sediul PRO EUROPA ramâne pe strada B.P. Hasdeu Nr. 7 Bl. C2 Sc. B Ap. 4 Alba Iulia, jud. Alba.
(5) Durata de functionare a asociatiei este nelimitata.
(6) PRO EUROPA are sigla proprie.

ARTICOLUL 2
(1) Scopul PRO EUROPA este dezvoltarea durabila a comunitatilor din zonele montane si adiacente acestora.
(2) Prin aceasta întelegem realizarea în zonele montane si adiacente acestora a urmatoarelor obiective: - dezvoltarea economica durabila a comunitatilor; - reconstructia ecologica si conservarea ariilor naturale protejate; - restaurarea si conservarea siturilor; - protejarea categoriilor defavorizate din comunitati; - promovarea principiilor democratiei si ale statului de drept; - promovarea valorilor culturale si morale traditionale; - dezvoltarea fizica si intelectuala a tinerilor; - promovarea turismului; - promovarea schimburilor internationale de idei, informatii si cunostinte;
(3) În activitatile sale PRO EUROPA va cultiva urmatoarele valori: - cinstea; - harnicia; - competenta; - implicarea; - transparenta; - loialitatea; - bunul simt; - respectarea personalitatii, a individualitatii si a libertatii de decizie.

ARTICOLUL 3
(1) PRO EUROPA cuprinde urmatoarele categorii de membri: - fondatori; - activi; - de onoare; - simpatizanti;
(2) Membri activi sunt persoane, indiferent de vârsta, sex, nationalitate, cu un caracter echilibrat, cu buna sanatate mintala, care sa nu fie compromise moral, care sa nu fi suferit condamnari din cauza unor fraude financiare, materiale si de violenta si care sa manifeste interes fata de actiunile clubului. Membrii activi au obligatia sa participe la cel puâin 10 actiuni pe an organizate de PRO EUROPA
(3) Membrii clubului pot beneficia de toate mijloacele financiare, echipament, dotari, informatii si materiale informative de care dispune clubul si pot participa la toate actiunile pe care le organizeaza clubul.
(4) Orice abatere de la prezentul statut poate atrage dupa sin pierderea calitatii de membru activ. Modalitatile de santionare pot fi stabilite de regulamentul intern.
(5) Membrii de onoare, membrii simpatizanti si colaboratorii au aceleasi drepturi si obligasii ca si membrii clubului doar la actiunile la care sunt efectiv prezenti.
(6) Adeziunea sau retragerea din PRO EUROPA se face doar printr-o cerere pe care o va aproba Consiliul Director.
ARTICOLUL 4
(1) PRO EUROPA poate constitui filiale, ca structuri teritoriale, cu un numar minim de 3 membri si organe de conducere proprii.

II. Organizarea si functionarea PRO EUROPA

ARTICOLUL 5
Organele de conducere PRO EUROPA sunt:
a) Adunarea Generala a Membrilor activi;
b) Consiliul Director PRO EUROPA;
c) Comisia de Cenzori;

ARTICOLUL 6
(1) Adunarea Generala a Membrilor activi este organul de conducere, alcatuit din totalitatea membrilor activi.
(2) Competenta Adunarii Generale a Membrilor activi cuprinde:
a) stabilirea strategiei si a obiectivelor generale ale asociatiei, b) aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli si a bilantului contabil; c) alegerea si revocarea membrilor Consiliului Director PRO EUROPA ; d) alegerea si revocarea Comisiei de Cenzori; e) modificarea actului constitutiv si a statutului; f) dizolvarea si lichidarea asociatiei, precum si stabilirea destinatiei bunurilor ramase dupa lichidare; g) orice alte atributii sau obligatii prevazute în lege sau statut.
(3) Adunarea generala se întâlneste cel putin odata pe an, nu mai târziu de 15 martie. Ea poate fi convocata în sedinte extraordinare prin decizia Consiliului Director PRO EUROPA din initiativa proprie si/sau la solicitarea a 1/3 din membrii activi.
(4) Prezentarea membrilor în AGM este directa si obligatorie, cu excepâia cazurilor când un membru are o motivatie obiectiva de absenta.
(5) Materialele propuse pentru dezbatere sunt difuzate spre analiza fiecarui membru activ al clubului odata cu convocarea Adunarii Generale.
(6) Adunarea Generala se organizeaza si functioneaza dupa urmatoarele reguli:
a) ordinea de zi este propusa de consiliul director si supusa modificarii si aprobarii Adunarii Generale prin vot deschis cu majoritatea simpla;
b) presedintele PRO EUROPA are rolul de moderator daca adunarea nu desemneaza pe altcineva;
c) delibereaza valid si voteaza deschis în prezenta a ˝ membri activi la prima convocare si cu Ľ din numarul membrilor activi la a doua convocaredin lipsa de cvorum la prima convocare si hotaraste cu majoritatea simpla asupra orientarilor clubului si asupra altor puncte din ordinea de zi daca nu sunt expres stipulate în statut sau nu decide ea însasi altfel;
d) alegerea Consiliului Director PRO EUROPA si Comisia de Cenzori prin vot secret cu majoritatea simpla;
e) voteaza deschis si hotaraste dizolvarea si lichidarea PRO EUROPA cu 2/3 din numarul membrilor.

ARTICOLUL 7

(1) Asociatul care, într-o anumita problema supusa hotarârii Adunarii Generale, este interesat personal sau prin sotul sau, ascendentii sau descendentii sai, rudele de linie colaterala sau afinii sai pâna la gradul al patrulea inclusiv nu va putea lua parte la deliberare nici la vot.
(2) Asociatul care încalca dispozitiile alin.(1) este raspunzator de daunele cauzate PRO EUROPA daca fara votul sau nu s-ar fi putut obtine majoritatea ceruta.

ARTICOLUL 8
(1) Hotarârile luate de Adunarea Generala, în limitele legii, actului constitutiv si/sau ale statutului sunt obligatorii chiar si pentru asociatii care nu au luat parte la adunarea generala sau care au votat împotriva si au cerut sa se insereze aceasta în procesul-verbal de sedinta, în termen de 15 zile de la data când au luat cunostinta despre hotarâre sau de la data când a avut loc sedinta, dupa caz. Solutionarea se face conform legii.
(2) Hotarârile Adunarii Generale, contrare legii, actului constitutiv sau dispozitiilor cuprinse în statut, pot fi atacate în justitie de catre oricare dintre membrii PRO EUROPA care nu au luat parte la adunarea generala sau au votat împotriva si au cerut sa se insereze aceasta în procesul-verbal de sedinta, în termen de 15 zile de la data când au luat cunostinta despre hotarâre sau de la data când a avut loc sedinta, dupa caz. Solutionarea se face conform legii.
ARTICOLUL 9
(1) Consiliul Director PRO EUROPA este format din 5 membri:
a) Presedinte;
b) Secretar;
c) 3 membri.
(2) Consiliul Director PRO EUROPA asigura punerea în executare a hotarârilor Adunarii Generale. Componenta sa este numai din membri PRO EUROPA.
(3) În exercitarea competentei sale, Consiliul Director PRO EUROPA :
a) prezinta Adunarii Generale raportul de activitate pe perioada anterioara, executarea bugetului de venituri si cheltuieli, bilantul contabil, proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si proiectul programelor asociatiei;
b) încheie acte juridice în numele si pe seama asociatiei;
c) aproba organigrama si politica de personal ale asociatiei;
d) îndepinesc orice alte atributii prevazute în statut sau stabilite de Adunarea Generala;
e) stabilesc înfiintarea de filiale;
f) stabilesc schimbarea sediului.
(4) Consiliul Director PRO EUROPA se întruneste cel putin odata la trei luni si ori de câte ori este convocat de presedinte sau de cel putin o treime din membrii sai. Hotarârile se valideaza cu majoritate simpla. Consiliul Director va elabora un regulament intern de functionare aprobat de AGM.
(5) PRO EUROPA este reprezentat în fata justitiei sau a altor organisme ale statului de catre presedinte. Consiliul Director PRO EUROPA poate delega si alte peroane pentru a-l reprezenta.
(6) Pentru administrarea PRO EUROPA, Consiliul Director PRO EUROPA numeste un birou executiv format din cel putin 3 membri, director, contabil si secretar. Membrii Biroului Executiv nu pot fi membri ai Consiliului Director, cu exceptia Directorului Executiv.
(7) Biroul Executiv are urmatoarele atributii:
a) gestioneaza si administreaza bunurile PRO EUROPA;
b) deruleaza proiectele si programele PRO EUROPA;
c) întocmeste lounar pentru Consiliul Director PRO EUROPA un raport privind activitatile si situatia financiara.
(8) Functionarea în detaliu a Biroului Executiv se stabileste în regulamentul de functionare PRO EUROPA întocmit de Consiliul Director PRO EUROPA.

ARTICOLUL 10
(1) Controlul financiar intern al asociatiei se exercita de catre Comisia de Cenzori.
(2) În realizarea competentei sale, Comisia de Cenzori:
a) verifica modul în care este administrat patrimoniul asociatiei;
b) întocmeste rapoarte si le prezinta Adunarii Generale;
c) poate participa la sedintele consiliului director fara drept de vot;
d) îndeplineste orice alte atributiuni prevazute în statut sau stabilite de Adunarea Generala.
(3) Comisia de Cenzori este alcatuita dintr-un numar de trei membri, din care doi sunt membri PRO EUROPA. Membrii Consiliului Director nu pot fi cenzori.
(4) Comisia de cenzori îsi poate elabora un regulament intern de functionare supus aprobarii Adunarii Generale.
III. Asocierea

ARTICOLUL 11
PRO EUROPA împreuna cu doua sau mai multe asociatii sau fundatii pot constitui federatii fara scop patrimonial.

ARTICOLUL 12
În cazul asocierii în federatii, PRO EUROPA îsi pastraza propria personalitate juridica, inclusiv propriul patrimoniu.

ARTICOLUL 13
În cazul dizolvarii federatiilor, bunurile ramase în urma lichidarii revin PRO EUROPA în cote proportionale cu contributia înitiala si de pe parcursul functionarii federatiei.

ARTICOLUL 14
PRO EUROPA face demersurile necesare pentru a fi recunoscut de utilitate publica.

IV. Veniturile
ARTICOLUL 15
Veniturile PRO EUROPA provin din:
a) cotizatiile membrilor;
b) dobânzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, în conditii legale;
c) dividendele societatilor comerciale înfiintate de asociatii sau federatii;
d) venituri realizate din activitati economice directe;
e) donatii, contributii, sponsorizari sau legate;
f) resurse obtinute de la bugetul de stat si/sau de la bugetele locale;
g) alte venituri prevazute de lege.
h) Finantari de proiecte de la persoane fizice sau juridice, române sau sraine.

ARTICOLUL 16
PRO EUROPA poate înfiinta societati comerciale. Dividendele obtinute din activitatile acestor societati comerciale, daca nu se reinvestesc în aceleasi societati comerciale, se folosesc obligatoriu pentru realizarea scopului PRO EUROPA.

ARTICOLUL 17
PRO EUROPA poate desfasura orice alte activitati economice directe, daca acestea au un caracter accesoriu si sunt în strânsa legatura cu scopul principal al PRO EUROPA.

V. Relatiile cu autoritatile publice
ARTICOLUL 18
PRO EUROPA se va consulta cu reprezentantii autoritatilor publice care îti desfasoara activitatea si competenta în domeniul dezvoltarii durabile a comunitatilor, în vederea stabilirii unor progrme sau activitati comune în conformitate cu legea.
VI. Dizolvarea si lichidarea
ARTICOLUL 19
Dizolvarea si lichidarea PRO EUROPA se face în conformitate cu legea si prezentul statut.

ARTICOLUL 20
În cazul dizolvarii, bunurile PRO EUROPA vor fi transmise catre asociatii neguvernamentale din judetul Alba numite prin hotarârea Adunarii Generale luata prin vot deschis si cu minim 2/3 din numarul membrilor.